Správne používanie klimatizácie a jej čistenie

Najväčší nemecký motoristický klub ADAC neodporúča rôzne čistiace spreje na klimatizáciu určené na použitie v domácich podmienkach. Aj keď ich nastriekate do interiéru vozidla, sú vraj vo všeobecnosti neúčinné a dokážu len povrchovo zabiť mikroorganizmy, prípadne v najhoršom prípade iba prekryjú zápach vonnými látkami.

Nemci namiesto toho pridávajú osvedčené tipy pre vodičov čo sa týka klimatizácie v aute. Podľa odborníkov združených v ADAC by ste mali prevádzkovať klimatizáciu v automatickom režime, ak ho máte dostupný. Pomáha efektívne prevádzkovať klimatizáciu a maximalizovať čistotu vzduchu.

Pred koncom cesty sa odporúča klimatizáciu vypnúť. Krátko pred dorazením do cieľa prerušte konkrétne funkciu chladenia, ale nechajte bežať ventilátor, aby sa zo systému odstránila vlhkosť.

Ďalšia dôležitá rada: Kupujte výhradne vysokokvalitné filtre, keďže práve používanie kombinovaných filtrov s vrstou aktívneho uhlia môže zlepšiť kvalitu vzduchu.

ADAC pridáva aj apel na výrobcov, aby zjednodušili údržbu jednotlivých komponentov klimatizácie. Inštalačný priestor pre filtre má byť podľa združenia optimalizovaný tak, aby integroval väčšie a efektívnejšie filtre.

Okrem toho by mali byť vo všetkých triedach vozidiel k dispozícii vysokokvalitné filtračné systémy a nátery proti baktériám a škodlivinám. Nevyhnutné sú taktiež jasné a zrozumiteľné napísané pokyny na čistenie a údržbu komponentov klimatizácie, uzatvára ADAC.

Zdroj: ADAC