Štát ohlasuje zlepšenia, ktoré urýchlia proces vybavovania osobných dokladov. Od začiatku roka sa tisíce občanov snažili získať pasy a vodičské preukazy ešte za pôvodné ceny, čo spôsobilo zahltenie úradov. Tento problém by mal byť do budúcna vyriešený, ministerstvo vnútra chystá v Bratislave nové národné personalizačné centrum.

Náklady na výstavbu budú zhruba 15 miliónov eur, pričom sa počíta s využitím eurofondov. Dokončenie centra je očakávané v najbližších mesiacoch. Miesto, kde bude nové centrum situované, zatiaľ nie je verejne známe.

 

Cena vodičského preukazu aj ďalších dokladov sa zvýšila

Súčasné pracovisko však nezanikne, len bude slúžiť ako záložné. Plánuje sa aj jeho modernizácia, pričom náklady na tento projekt sa odhadujú na rovnakú sumu, teda 15 miliónov eur. Súčasné zariadenia sú podľa ministerstva v zlom technickom stave a mnohé z nich sú už za hranicou svojej životnosti.

Od 1. apríla 2024 sa zmenili poplatky za vydanie dokladov. Vodičský preukaz stojí 6,50 eura namiesto 10 eur. Najväčšie zdraženie postihlo pasy vydané do dvoch dní, kde cena pre občanov nad 16 rokov vzrástla z 100 na 150 eur.

Problémom z hľadiska vodičských preukazov býva najmä jednorazovo veľký nápor na úrady – stalo sa tak napríklad v minulom roku pred koncom platnosti pôvodne časovo neobmedzených, ružových vodičských preukazov.

Zdroj: startitup.sk