Na tohtotýždňovej „eurofondovej“ vláde informovala o stave čerpania európskych peňazí za rezort dopravy štátna tajomníčka ministerstva dopravy Denisa Žiláková.

„Za druhý kvartál tohto roka sme vyhlásili 12 výziev z Programu Slovensko, čím sme splnili cieľ na 100 %. Navyše, z nového operačného programu financujeme 14 fázovaných dopravných projektov, spomenúť môžem modernizáciu železničného uzla Žilina alebo obchvat Tvrdošína. Novými projektmi budú napríklad dva obchvaty - Sabinova a Šale,“ popisuje Žiláková.

Celkovo má Slovensko takto zakontrahovaných takmer 600 miliónov eur. Čerpanie máme na úrovni 90 miliónov a patríme k najlepším ministerstvám, pochválil sa rezort dopravy. Napríklad spomínaná rýchlostná cesta R3 Tvrdošín - Nižná by mala byť hotová a sprevádzkovaná pre motoristov už tento rok.

Obnova železníc na Slovensku naberie na tempe

„Hovorili sme aj o Pláne obnovy a odolnosti SR, kde máme rozbehnuté veľké železničné projekty. Veľká investícia v podobe elektrifikácie trate z Bánoviec nad Ondavou do Humenného ide podľa plánu, modernizovať začíname úsek Hronský Beňadik - Nová Baňa,“ zdôraznila štátna tajomníčka Žiláková. Spolu so ŽSR momentálne ministerstvo pracuje na tom, aby na jeseň mohli vyhlásiť ďalšie verejné obstáravania na projekty, ktoré zlepšia stav železničnej infraštruktúry.

Zdroj: Denisa Žiláková