Rezort práce zvýšil sadzby

Základná náhrada za použitie súkromného vozidla bola do 31. marca 2023 stanovená na úrovni 0,227 eura za každý kilometer. Možno to ešte neviete, no s platnosťou od 1. apríla tohto roku ju zvýšili na 0,239 eura za kilometer a od júla došlo k ďalšiemu zvýšeniu, a to na 0,252 eura za kilometer.

Rovnako sa tento rok už dvakrát zvyšovala základná náhrada aj pri jednostopových vozidlách a trojkolkách, a to z pôvodných 0,063 €/km na 0,067 €/km od apríla. Aj tu však od júla platí ešte vyššia náhrada: 0,071 eura za kilometer.

Ak sa vyberiete na služobnú cestu vlastným autom napríklad z Považskej Bystrice do Nitry, autom prejdete vzdialenosť 162 km. Spolu s cestou naspäť to je 324 kilometrov. Podľa starých pravidiel spred apríla 2023 by vám prislúchala cestonvá náhrada vo výške 73,55 eura. Od júla to je však 81,65 eura, čiže osem eur navyše. To je však základná náhrada - k nej ešte treba samozrejme pripočítať náhradu za pohonné látky.

Pozor však treba dať na konkrétne podmienky - a predovšetkým to, že cestovná náhrada vám prislúcha len vtedy, keď ide o súkromné auto.

Ak podnikateľ využije na firemné cestovanie motorové vozidlo, ktoré mal v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach zaradené v obchodnom majetku, nevzniká mu nárok na uplatnenie základnej náhrady za každý jeden kilometer jazdy, uvádza Finančná správa.

Zdroj: Podnikajte.skPluska, Finančná správa