Daň z CO2 naordinuje Brusel Slovensku povinne

Viete čo je to daň z CO2? Rakúšania ju zaviedli v predstihu oproti legislatíve EÚ a je kľúčovou súčasťou ekologicko-sociálnej daňovej reformy. V roku 2024 predstavuje výška dane z CO2 45 eur za tonu. Na strane spotrebiteľov sa daň z CO2 prejaví v podobe vyšších nákladov na kúrenie a palivá.

V Rakúsku preto platia motoristi napríklad viac peňazí za liter nafty a aby obyvateľom kompenzovali tieto zvýšené finančné náklady, vláda spolu so zdaňovaním CO2 zaviedla v krajine takzvaný klimatický bonus. Ten je jednorazovou platbou. Bonus každoročne dostávajú všetky osoby s trvalým bydliskom v Rakúsku.

 

Cena za tonu CO2 stále rastie

Pri zavedení celého systému ešte v októbri 2022 bola cena emisií CO2 pôvodne 30 eur za tonu. Cena CO2 sa však každoročne zvyšuje a má postupne vzrásť na 55 eur za tonu do roku 2025. Naposledy od januára 2024 došlo k celkovo druhej zmene ceny CO2: vzrástla z 32,50 na 45 eur za tonu. Liter nafty kvôli tomu od 1. januára 2024 v Rakúsku zdražel o 3,7 centa, liter benzínu o 3,4 centu.

Klimatický bonus ako kompenzácia je rozdelený do štyroch úrovní v závislosti od trvalého bydliska a jeho dostupnosti verejnou dopravou. Všetky obce v Rakúsku sú teda rozdelené do štyroch kategórií podľa infraštruktúry a kvality miestnej verejnej dopravy. Čím je horšia, tým vyšší je "Klimabonus" a naopak. Najvyšší klimatický bonus je vyplácaný v roku 2024 v sume 290 eur a najnižší dosahuje rovnú polovicu, teda 145 eur.

Zdroj: Autorevue.at / foto: cz.depositphotos.com