Rezervný kanister pre elektromobily? Dobrý nápad má niekoľko háčikov

Chorvátska firma pridala do ponuky nový produkt, ktorý zaujme názvom, vo voľnom preklade "toto nie je kanister". Výrobok obsahuje použité batériové články z elektromobilu Tesla Model S.

Podľa Chorvátov ide o dôkaz toho, že si so sebou na diaľnicu môžete priniesť elektrinu na núdzové dobitie elektrického auta a že pôvodné chybné batérie určené "na vyhodenie" automaticky neznečisťujú životné prostredie, ale naopak, dajú sa ešte použiť.

 

Powerbanka má celkovú kapacitu 5,2 kWh, z toho by malo byť reálne využiteľných 4,2 kWh – podľa EV Clinic táto hodnota postačí na dobitie, aby auto prešlo pár kilometrov k nabíjacej stanici po vybití. Powerbanku je možné nabíjať zo siete, resp. cez solárny systém. Nabíjací výkon má byť 250 wattov a možno ho rozšíriť až na 2 000 wattov.

Asistenčná služba pomôže elektromobilu rýchlejšie

Nápad má však niekoľko háčikov: "kanister" váži okolo 50 kilogramov, takže manipulácia s ním nie je pre každého.

Nabíjanie navyše nebude najrýchlejšie - pri kapacite 4,2 kWh bude dobitie elektromobilu trvať zhruba 100 minút. Navyše odhadovaný dojazd po takomto dobití môže byť aj slabých 20 kilometrov, čo nemusí byť za každých okolností dostatočné.

Nová powerbanka stojí 5 tisíc eur, čo je naozaj veľa. Konkurenčné riešenia dnes ponúknu viac kapacity za menej peňazí. Viac o nich vám povieme v nasledujúcom článku, no je jasné, že Chorváti naozaj cenu prestrelili. Navyše, ak si k vybitému elektromobilu zavoláte asistenčnú službu, vo väčšine prípadov majú možnosť rýchleho nabíjania. Ušetríte čas a určite to nebude stáť 5 tisíc eur.

Zdroj: chip.de