V rámci Trnavského kraja sa v uplynulom mesiaci neimportovalo ani len 500 áut z cudziny, bolo ich presne 497, najmenej zo všetkých regiónov. Tesne nad hranicu 500 sa dostal Banskobystrický kraj s počtom 514 áut. Najviac ich bolo tradične dovezených v Bratislavskom kraji (970), nasledoval Nitriansky kraj (737) a Žilinský kraj (679). Počas celého uplynulého roka sa na Slovensko z cudziny individuálne doviezlo celkovo takmer 62-tisíc osobných áut, väčšinou ojazdených. 

Hoci počty individuálne dovezených áut spoza hraníc, prevažne jazdených, na Slovensko v posledných mesiacoch kolíšu, to číslo za trištvrte roka – viac ako 47-tisíc – je naozaj vysoké. Práve teraz by však ľudia mali byť pri kúpe importovaného jazdeného auta obzvlášť opatrní. Po masívnych záplavách, ktoré v uplynulých týždňoch postihli Európu, totiž ostalo veľké množstvo zaplavených vozidiel. A práve týchto vozidiel sa chcú majitelia zbaviť, pričom často poškodenie zataja a zamaskujú, a takéto vozidlá môžu skončiť v inom štáte.

Nakoľko v prípade áut zo zahraničia ide väčšinou o individuálne dovozy, neoplatí sa kupovať autá z druhej ruky od priekupníkov. Náklady na opravu môžu mnohokrát prevýšiť aj cenu samotného vozidla. Každopádne, požadujte, aby v kúpnej zmluve rozhodne bolo ustanovenie o tom, že vozidlo nebolo zatopené,“ komentuje Karolína Topolová, generálna riaditeľka autocentier AAA AUTO a Mototechna.

Ročný pomer jazdených a nových áut v SR

Podrobné údaje Ministerstva vnútra SR k dovozu jazdených vozidiel na Slovensko.

Počas roka 2023 bolo na Slovensku zaregistrovaných 88 003 nových osobných vozidiel. Na druhej strane, podľa odhadov siete autocentier AAA AUTO sa v SR predá/zmení majiteľa celkovo až približne 350 000 ojazdených osobných automobilov za rok. Priemerný vek áut na Slovensku sa blíži k hranici 15 rokov.

zdroj: AAA Auto a Ministerstvo vnútra