Zákaz spaľovacích motorov: Taliansko tlačí na zmenu

V marci 2023 Európsky parlament rozhodol o postupnom vyradení spaľovacích motorov. Po roku 2035 sa v krajinách EÚ budú môcť registrovať len autá, ktoré nebudú jazdiť na naftu alebo benzín. Výnimky budú existovať pre syntetické palivá, s ktorými môžu byť spaľovacie motory potenciálne prevádzkované klimaticky neutrálnym spôsobom, oznámila šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Časť automobilového priemyslu sa potešila a rovnako tak aj niektorí politici. Čo sa však bude diať v najbližších rokoch? Na rok 2026 je naplánované prehodnotnie a celková revízia pôvodne prísnej smernice Bruselu. Talianskemu ministrovi priemyslu Adolfovi Ursovi sa to však nepozdáva. Vraj to bude trvať príliš dlho.

Taliansko, ktoré čelí prepadu predaja elektromobilov, sa chystá ešte 25. septembra predložiť Európskej komisii návrh, aby sa proces revízie mohol presunúť na prvú polovicu roku 2025.

Taliansky priemysel bojuje proti koncu spaľovákov

„Predložím tento návrh Rade pre konkurencieschopnosť, ktorá tiež zasadne v Bruseli,“ povedal Urso. V súvislosti s vyraďovaním benzínových a naftových áut taliansky minister vyhlásil, že s rozhodnutím nemožno čakať dva roky.

„Je absolútne nevyhnutné posunúť do roku 2025 túto revíziu legislatívy, ktorá zakazuje autá na benzín a naftu od roku 2035. Myslím si, že toto by mala byť prvá otázka, ktorej by sa mala nová Európska komisia venovať, pretože firmy a naši zamestnanci potrebujú mať jasno,“ povedal minister.

„Nemecké automobilové spoločnosti, považované za tie výkonnostne najlepšie, oznámili zatvorenie dvoch závodov. Dva roky ďalšej neistoty by mohli spôsobiť zrútenie európskeho automobilového priemyslu,“ povedal minister. Urso vyzval na „realistickú víziu“ pre európsky automobilový priemysel bez prehnanej ideológie.

Ohrozené pracovné miesta v automobilkách

V talianskych automobilkách je v dôsledku zákazu spaľovacích motorov v nových autách od roku 2035 ohrozených približne 70 000 pracovných miest, varujú miestne odbory.

Automobilový priemysel v krajine je stále do veľkej miery zameraný na tradičné technológie spaľovacích motorov. Zároveň pritom priamo alebo nepriamo zamestnáva viac ako 270 000 ľudí a vytvára viac ako päť percent hrubého domáceho produktu štátu (HDP).

Predaj plne elektrických áut sa vlani v Taliansku prepadol o 27 percent a tvoril len 3,7 percenta z celkových nových registrácií.

Zdroj: Kurier.at / foto: cz.depositphotos.com