Hroziace problémy pre dieselové autá, ktoré odhaľuje nemecký minister

Nemecký spolkový minister dopravy Volker Wissing varuje Európsku komisiu, že milióny dieselových vozidiel môžu mať problém. Ide konkrétne o súdne konanie pred Európskym súdnym dvorom (ESD) a možný nový právnický výklad pre limitné hodnoty znečisťujúcich látok vypúšťaných autami do ovzdušia.

Vo svojom liste do Bruselu sa Wissing odvoláva na konanie pred ESD, ktorého verdikt sa očakáva už v novembri. Podľa Wissinga by súd mohlo dospieť k tomu, že predchádzajúce testovacie cykly automobilov pred typovým schválením by sa považovali za nedostatočné a vozidlá by museli prejsť povinnými vylepšeniami, pokiaľ by mali ostať legálne v prevádzke na cestných komunikáciách. Wissing to interpretuje tak, že taký krok nie je technicky možný, a hrozí odstavenie dieselových motorov spĺňajúcich emisné normy Euro 5 a 6.

Pre Európsku komisiu je v centre záujmu ochrana životného prostredia, no na druhej strane odkazuje, že všetky jej opatrenia musia byť vykonateľné a musia chrániť dôveru európskych občanov a spoločností.

Naftové autá a ochrana majetku

Hovorkyňa najväčšieho nemeckého autoklubu ADAC sa odvoláva na ochranu existujúceho majetku. ADAC považuje diskusie o blížiacej sa možnej STOPke pre staršie dieselové autá za nepatričné. Vyzýva naopak k skorému vyjasneniu situácie, aby nedošlo k ďalšiemu znepokojeniu na strane spotrebiteľov.

Predsedníčka Zväzu nemeckého automobilového priemyslu Hildegard Müllerová požiadala nemeckú spolkovú vládu a Európsku komisiu o rýchle riešenie. „Spätná aplikácia nových postupov a noriem by v každom prípade bola porušením zásady zákazu retroaktivity a zásad právneho štátu v ústavnom práve EÚ a Nemecka,“ uviedla.

Zdroj: Zeit.de / foto: cz.depositphotos.com