Podmienky pre využívanie cestných motorových vozidiel zamestnancom počas služobnej cesty sa upravia. Zmena sa dotkne predovšetkým dokladovania a úhrady nákladov za nabíjanie elektromobilov a plug-in hybridov. V prípade plug-in hybridov sa plánuje zmeniť aj úhrada nákladov za spotrebované pohonné látky. Vyplýva to z návrhu zákona o cestovných náhradách, ktorý predložilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR).

Dôvod zmien

"Z dôvodu opakujúcich sa požiadaviek z praxe a s cieľom spresnenia práv zamestnanca a povinností zamestnávateľa sa navrhuje spresniť právnu úpravu používania cestného motorového vozidla zamestnanca na pracovnej ceste, pokiaľ ide o preukázanie a úhradu výdavkov, ktoré sa týkajú pohonných látok, a zaviesť tam, kde je to potrebné, osobitné pravidlá pre elektrovozidlá a plug-in hybridné vozidlá," uviedlo MPSVR v dôvodovej správe.

Zmeny sa týkajú hlavne elektrifikovaných áut

V platnom znení zákona sa nerozlišujú pravidlá pre elektrifikované a spaľovacie vozidlá. V navrhovanej úprave bude možné pre elektrifikované automobily nabíjané elektrinou akceptovať ako doklad o nákupe aj potvrdenie z nabíjacej stanice alebo od poskytovateľa elektrickej energie. Novela zákona tiež navrhuje zvýšiť udávanú spotrebu týchto vozidiel o 20 % pri jazde na rýchlostných cestách a diaľniciach, z ktorej sa bude vypočítavať náhrada. Ministerstvo práce zároveň plánuje upraviť spôsob výpočtu náhrad za spotrebované pohonné látky pre plug-in hybridné vozidlá.

Úprava zákona v platnosti už tento rok

Návrh zákona by mal platiť už od 1. decembra 2024. Očakáva sa, že nová legislatíva prinesie jasnejšie pravidlá pre využívanie elektrifikovaných vozidiel na pracovných cestách. Zamestnávatelia aj zamestnanci sa tak budú musieť pripraviť na nové podmienky v priebehu niekoľkých mesiacov.

Zdroj: TASR, Depositphotos