Svetové ceny ropy na 100 dolároch? Možné prekvapenie, ktoré nikto nechcel

Blízky východ je v chaose. Zaujíma vás, čo sa udeje na trhoch s ropou? Svet čelí hrozbe v podobe možnej vojny v jednom z najvýznamnejších regiónov pre svetovú energetiku a dodávky ropy.

Investori si čoraz viac zvykajú na neustále geopolitické problémy vo svete. Nateraz čakajú na reálne dôkazy o narušení dodávok skôr, než začnú výraznejšie zvyšovať cenu ropy. Napriek tomu odborníci varujú, že existuje skutočné riziko, že sa regionálna vojna na Blízkom východe môže rozvinúť do konfliktu, ktorý by mohol výrazne zvýšiť ceny ropy a ovplyvniť nielen svetovú ekonomiku, ale možno aj prezidentské voľby v USA.

 

Samozrejme, Slováci takisto nenávidia prudké zvyšovanie cien pohonných hmôt. Nateraz sa držia na nízkych úrovniach: podľa poslednej štatistiky sme ku koncu minulého mesiaca priemerne platili 1,4 eura za jeden liter nafty a 1,48 za liter benzínu.

Väčší konflikt na Blízkom východe by to však mohol zmeniť. „Toto (Blízky východ, pozn. red.) je zďaleka najdôležitejší región pre produkciu a export ropy na svete. Je to v podstate srdce a obehový systém globálnej ekonomiky,“ uviedol pre CNN analytik Bob McNally.

Ropa už zdražuje, môže to byť ešte horšie

Uplynulý týždeň išli trhy s ropou nahor. Vo štvrtok, keď americký prezident Joe Biden pripustil možnosť izraelského útoku na iránske ropné zásoby, trhy reagovali čoraz silnejšie. Cena ropy WTI vzrástla o takmer 5 % na 73,50 dolára za barel.

Táto cenová úroveň stále odráž prebytok dodávok vzácnej suroviny a ekonomické problémy v Číne, ako aj vnútorné spory v rámci OPEC+, kartelu krajín produkujúcich ropu pod vedením Saudskej Arábie a Ruska. Reakcia trhu by bola oveľa dramatickejšia pred dvoma desaťročiami, teda pred rozmachom bridlicovej ropy z USA.

Pred takzvanou bridlicovou revolúciou by tento typ situácie, akú zažívame, poslal ceny ropy výrazne nad 100 dolárov. Teraz si však budeme musieť počkať, čo sa bude diať ďalej. Analytici však už svoje prognózy zjavne skorigovali a pripúšťajú, že ropa možno psychologickú hranicu 100 amerických dolárov v najbližšom období naozaj prekoná.

Zdroj: CNN / foto: cz.depositphotos.com