Ukrajinci zakročili voči Lukoilu a jeho ruskej rope

Slovensko a Maďarsko oznámili, že prestali dostávať ropu od kľúčového dodávateľa, spoločnosti Lukoil. Ukrajina zakázala tranzit vzácnej suroviny od tejto ruskej energetickej spoločnosti cez svoje územie.

Tento krok pripomína nestály charakter zostávajúcich dodávok ruskej ropy do Európy prostredníctvom sovietskeho ropovodu Družba. Ten je poslednou dôležitou funkčnou ruskou trasou pre dodávky ropy na starý kontinent.

Slovenský prepravca ropy Transpetrol vo štvrtok uviedol, že dodávky z Lukoilu sa zastavili, no na Slovensko cez Ukrajinu prichádzajú dodávky od iných ruských exportérov. Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Naftogaz sa zatiaľ nevyjadrila.

Embargo na ruskú ropu veľa zmenilo

Slovenské ministerstvo hospodárstva vo štvrtok uviedlo, že dodávky ropy od Lukoilu, druhého najväčšieho ruského producenta ropy, prestali prúdiť na Slovensko cez Ukrajinu po zaradení spoločnosti na ukrajinský sankčný zoznam.

"Podľa údajov Transpetrolu dodávky ruskej ropy na Slovensko zastavené neboli. Problémom sú podľa Slovnaftu dodávky spoločnosti Lukoil," uviedlo ministerstvo.

Naša jediná domáca rafinéria si mala zabezpečiť dodávky od iného dodávateľa, pričom naše ministerstvo o tejto otázke rokuje s ukrajinskými partnermi. Slovnaft aj po zavedení embarga na ruskú ropu túto s obmedzeniami spracováva spolu s tým, ako postupne prechádza na iný druh ropy. Firma je zároveň najväčším hráčom na trhu čerpacích staníc v SR.

Zdroj: Reuters / foto: cz.depositphotos.com