Nové šrotovné ako náhrada dotácií na elektromobily?

Štát by mal vyplácať peniaze za to, keď motorista nechá zošrotovať auto so spaľovacím motorom a nahradí ho elektromobilom. To by mohlo prospieť životnému prostrediu vraj dokonca viac než syntetické palivá. Finančný príspevok výmenou za zošrotovanie áut so spaľovacím motorom navrhuje nová štúdia Medzinárodnej rady pre čistú dopravu (ICCT).

Dokument odporúča šrotovné pre spaľovacie motory: Ak bude benzínové alebo dieselové auto odvezené na šrotovisko a nahradené elektromobilom, mal by byť vyplatený jednorazový bonus. V štúdii sa počíta s dieselovými autami, ktoré boli v premávke minimálne 15 rokov, a s benzínovými autami starými 25 rokov a viac

Vyplácaná prémia by mala zodpovedať 80 percentám zostatkovej hodnoty, odporúčajú autori. V závislosti od veku auta by tak vodič mal získať 2 000 až 6 000 eur za dieselové auto a 2 000 až 3 000 eur za benzínové auto.

Lepšie riešenie ako syntetické palivá?

Štúdia uvádza, že vďaka novému šrotovnému by mohlo byť konkrétne napríklad v Nemecku vyradených osem miliónov starých áut. Opatrením by sa vraj dalo ušetriť jedenásť miliónov ton ekvivalentu oxidu uhličitého. To by predstavovalo tretinu emisií, ktoré chce Nemecko ušetriť v sektore dopravy do roku 2030.

Autori štúdie navyše zdôrazňujú, že takéto opatrenie by mohlo mať lepšie výsledky ako syntetické palivá (e-palivá). Pri nich je údajne potenciál na zníženie emisií len maximálne na úrovni 190 000 ton ekvivalentu oxidu uhličitého.

E-palivá sú sčasti kontroverzné v rámci cestnej dopravy. Ich výroba je energeticky náročná a sú stále výrazne drahšie než fosílne palivá alebo elektrina pre elektromobily. Zmysluplnejšie môže byť preto ich použitie v leteckej a námornej doprave, kde spaľovacie motory nie je možné nateraz nahradiť.

Zdroj: Golem.de / foto: cz.depositphotos.com