Čiastočný výpadok dodávok ropy? SR viní Ukrajinu

Slovnaft aktuálne nedostáva ropu od jedného z dodávateľov, ruského Lukoilu. Ide o vážny výpadok, ešte horšie by vraj potenciálne mohol zasiahnuť Maďarsko. Kohútik zastavili Ukrajinci, čo je rizikové pre nášho južného suseda, ktorý taktiež odoberá vzácnu surovinu z ropovodu Družba. Riešenie s ukrajinskou stranou sa zatiaľ nájsť nepodarilo. Ukrajinská strana hovorí, že nechcú ohrozovať energetickú bezpečnosť Slovenska, no bojuje vraj proti Rusku ako agresorovi. Maďari sa už vyhrážajú medzinárodným súdnym procesom, ak sa na úrovni EÚ nenájde riešenie.

Konanie Ukrajiny sa nepozdáva slovenskej diplomacii, ktorá sa už tiež obrátila na Brusel, aby vzniknutý problém riešil „Opatrenia zavedené Ukrajinou v súvislosti so zastavením tranzitu ropy z Ruska, ktorá bola dodávaná na Slovensko i do Maďarska, považujeme za jasné porušenie asociačnej dohody, ktorá bola uzatvorená medzi EU a Ukrajinou. V tejto veci preto Juraj Blanár a maďarský minister podali Európskej komisii urgentnú výzvu na konanie,“ povedala Lenka Záteková za ministerstvo zahraničia.

Tankovanie na čerpacích staniciach nateraz nie je ohrozené

Slovnaft má našťastie aj iných dodávateľov, od ktorých ruskú ropu odoberá. Plus platí, že tretina ropy už dnes ide zo zdrojov kompletne mimo Ruska, čo je reakcia na zavedenie embarga na ruskú ropu. Hoci bezprostredný vplyv na energetickú bezpečnosť Slovenska nenastal, analytik energie-portal.sk Radovan Potočár uvádza, že dlhodobo to takto zostať nemôže: "Ten výpadok je taký veľký, že Slovnaft urýchlene potrebuje riešenie."

Čo majú očakávať motoristi? "Slovnaft nie je jediný poskytovateľ palív, máme tu aj iných," zdôrazňuje analytik XTB Marek Nemky, čím naznačuje, že vplyv na trh s palivami môže byť takto eliminovaný, alebo aspoň menší. Nemky však dodáva: "Môžeme vidieť mierne vyššie ceny na čerpacích staniciach." O tom, či sa tak naozaj stane, sa rozhodne v najbližších dňoch, resp. týždňoch.