Cena PZP sa zvýši ešte rýchlejšie

Milióny eur tečú kvôli čiernym ovciam v systéme a ich nepoisteným autám do takzvaného garančného fondu PZP. Tam posielajú poisťovne peniaze, aby sa z neho platili škody, ktoré spôsobia vozidlá bez povinného zmluvného poistenia. Štát chce urobiť s celou vecou poriadok a v hre je aj sprísňovanie prístupu úradníkov a pokút za nezaplatené PZP.

Čo však čaká poctivých motoristov? Nielen neplatiči, ale aj ďalšie faktory tlačia na to, aby cena tohto poistenia auta išla nahor. „Kým minulý rok rástli ceny PZP medziročne v priemere okolo 5 percent, v blízkej budúcnosti by sa miera zdražovania mohla priblížiť 10 percentám,“ cituje agentúra SITA analytika OVB Allfinanz Slovensko Mariána Búlika.

 

Za PZP platíme viac, pretože sa zvyšujú ceny v autoservisoch za prácu a drahšie sú aj náhradné diely. Okrem toho štát tento rok prišiel so zmenami povinného zmluvného poistenia: navýšili sa napríklad poistné limity zodpovednosti za škodu. Zároveň sa zvýšili pokuty pre autá bez PZP, ktoré začínajú po novom na 50 eurách a najvyššia sadzba sankcie je 5 tisíc eur.

Zdroj: Index.sme.sk / SITA