Zvýšenie ceny za tankovanie v Slovinsku a Chorvátsku

V Slovinsku dnes vzrástli regulované ceny pohonných látok, ktoré platia na čerpacích staniciach mimo diaľnic. Liter bežného benzínu zdražel o 3,4 centa na 1,479 eura za liter a cena nafty o 5,2 centa na 1,507 eura. Ceny, ktoré vláda stanovuje každé dva týždne, zostanú v platnosti do 15. júla, informovalo slovinské ministerstvo energetiky.

Nárast je ešte citeľnejší v Chorvátsku, kde na rozdiel od Slovinska platia regulované ceny na všetkých čerpacích staniciach. Benzín zdražel o 11 centov na 1,54 eura za liter. Nafta teraz stojí 1,45 eura, o 8 centov viac ako predtým, oznámila chorvátska vláda. Ceny zostanú v platnosti aj tu ďalšie dva týždne. Prekvapením nie je samotná zmena cien smerom nahor, no najmä zdraženie o 11 centov je už výrazný jednorazový skok.

Napriek nárastu je tankovanie v Slovinsku a Chorvátsku často o niečo lacnejšie ako na Slovensku. Podľa poslednej štatistiky sa minulý týždeň liter benzínu u nás predával v priemere za 1,6 eura a diesel vychádzal na 1,52 eura. Stále tak dokážete výrazne ušetriť, ak natankujete napríklad benzín v Chorvátsku - potenciálne 12 centov za liter, čo vychádza napr. pri plnej 70-litrovej nádrži 8,4 eura.

Zdroj: Salzburg24.at / foto: cz.depositphotos.com