Bezplatné úseky diaľnic na Slovensku

100 kilometrov úsekov diaľnic a rýchlostných ciest v blízkosti miest, ktoré budú pre všetkých motoristov dostupné bezplatne. Taký je plán vlády SR, ktorý sa má zrealizovať v praxi už o mesiac - od augusta, na rozdiel od pôvodne avizovaného termínu od júla 2024.

Aký je dôvod časového posunu? Štát chcel tento termín zosúladiť so spustením jednodňovej diaľničnej známky (bude stáť 5,40 eura), ktoré nastane taktiež od augusta.

Ľudia na severe Slovenska pri Žiline sa potešia tomu, že bezplatné budú vybrané úseky D1 a D3. Nespoplatnené budú aj viaceré diaľničné úseky v okolí hlavného mesta - týka sa to čiastočne rýchlostnej cesty R7, diaľnice D4 v BA či D2 v smere zo Stupavy po Jarovce. Ďalším príkladom je rýchlostná cesta R1 obchádzajúca Nitru, prípadne R4 a D1 v okolí Prešova.

Dovedna budú mať motoristi na Slovensku od augusta 2024 sprístupnených takmer 200 km úsekov ciest najvyšších tried bez povinnosti mať diaľničnú známku.

V zozname úsekov diaľnic zadarmo nájdete aj mnohé ďalšie významné slovenské mestá - nechýbajú napríklad Košice, Banská Bystrica, Trenčín, Poprad či iné lokality.

Keď sa na to pozrieme z celkového hľadiska, dovedna budú mať motoristi na Slovensku sprístupnených necelých 200 kilometrov úsekov ciest najvyšších tried bez toho, aby za ne museli odvádzať pravidelné poplatky v podobe diaľničnej známky.

Čo sa týka situácie v slovenských mestách, mnohé sa nepochybne potešia, keď v nich bude menej hluku či emisií a viac áut sa presunie na rýchle cesty. Štát vychádza z predpokladu, že predaj známok nemá citeľne klesnúť - v prvom rade chce totiž ministerstvo dopravy týmto opatrením osloviť vodičov, ktorí by si diaľničnú známku nekúpili.

Zdroj: openiazoch.zoznam.sk