Embargo na ruskú ropu bude ešte prísnejšie

Viete, čo sa stane od 1. januára 2025? Slovnaft, líder na trhu čerpacích staníc v SR, bude môcť výrobky z ruskej ropy - teda napríklad naftu - predávať už len na domácom, slovenskom trhu. V hre bude aj náš sused Ukrajina. Ďalšie krajiny v EÚ sa však pre Slovnaft ako trhy zatvoria, pokiaľ ide o produkty z ruskej ropy.

Samotný Slovnaft upozorňuje, že vidí riziká v prípade Českej republiky, ktorá je veľkým odberateľom palív zo strany. Aj preto by si naša jediná domáca rafinéria predstavovalo predĺženie výnimky do polovice budúceho roka. Dôvodom má byť aj potreba uistiť sa o fungovaní ropovodu TAL v smere z Nemecka ku našim susedom. Samotný Slovnaft však vyjadreniami výkonného riaditeľa Mareka Senkoviča priznáva, že finálne rozhodnutie bude na politikoch.

 

Brusel môže citlivo vnímať pozíciu Slovenska a Maďarska v tejto otázke, pretože ostatným krajinám sa podarilo od ruskej ropy odstrihnúť. „Vzhľadom na postavenie vlád Maďarska a Slovenska voči svojim partnerom v Európe a Európskej komisii zvlášť, som veľmi skeptický k predĺženiu výnimky. Zvlášť, keď Česko dodávky ruskej ropy cez Družbu v priebehu prvého polroka 2025 naozaj úplne zastaví,“ uviedol Karel Hirman, exminister hospodárstva SR.

Zdroj: HNonline.sk / foto: cz.depositphotos.com