Ceny diaľnic na Slovensku: Máme štyri diaľničné známky od 5,40 eura

Zdá sa, že Národná diaľničná spoločnosť je so záujmom o jednodňovú diaľničnú známku spokojná. Sami diaľničniari totiž priznávajú, že záujem je veľký. "Evidujeme vysoký záujem o jednodňovú známku. Od začiatku predaja bolo zakúpených už viac ako 200-tisíc známok tohto typu,“ uviedol riaditeľ úseku spoplatnenia a IT Peter Braška.

O aké cieľové skupiny ide? Samozrejme istú časť budú tvoriť (zahraniční) motoristi, občasne využívajú diaľnice a rýchlostné cesty. Potrebujú často jednorazovo prejsť Slovensko a známka za cenu 5,40 eura je jasnou voľbou nielen vtedy, keď si ju zakúpite jedenkrát. Dokonca aj kúpa dvoch diaľničných známok na 1 deň je stále výhodnejšia ako platiť za druhú najlacnejšiu známku v cenu 12 eur platnú na 10 dní. 30-dňová známka stojí 17 eur, 365-dňová verzia vás vyjde na rovných 60 eur.

Jednodňová diaľničná známka sa oplatí aj motoristom, ktorí by sa inak zdráhali zaplatiť 12 eur za 10-dňovú alternatívu, no cena 5,40 eura ich už presvedčí ku kúpe. Treba však povedať, že skupina motoristov, ktorí využívajú slovenské diaľnice bezplatne, sa nedávno rozrástla. Štát sa rozhodol, že mnohé obchvaty významných miest u nás nebudú spoplatnenými cestami. Bez tohto kroku by boli možno počty motoristov, ktorí si najkratšiu známku kúpia, ešte vyššie.

Zdroj: Národná diaľničná spoločnosť