Výroba dokladov na Slovensku: Náhradné riešenie neexistovalo

Štát chce vybudovať nové Národné personalizačné centrum (NPC) zodpovedné za výrobu dokladov. Zámerom je zabezpečiť dostatočnú kapacitu na výrobu nielen vodičákov, ale v prvom rade aj cestovných dokladov. Záujem o nové preukazy podlieha sezónnym výkyvom – vďaka novému prístupu by chcel štát odstrániť dlhé čakanie na nový doklad.

Ako uviedol hovorca ministerstva vnútra SR Matej Neumann, štát si chce byť istý, že produkciu dokladov neobmedzia v budúcnosti ani rôzne katastrofické scenáre, ako sú sieťové výpadky a kybernetické útoky, prírodný živel či terorizmus. Súčasné centrum, ktoré vyrába doklady, by preto po dobudovaní slúžilo ako záloha v prípade neočakávaných problémov. Takéto alternatívne riešenie pritom dnes štát vôbec nemá.

Dnes vyrába štát doklady na zariadeniach, ktoré nadsluhujú, ich deklarovaná životnosť sa dávno skončila a je čoraz ťažšie zohnať náhradné diely na opravu týchto zastaraných prístrojov.

Zdraželi vodičáky aj tabuľky ŠPZ

Nedávne zdraženie správnych poplatkov, ktoré sa dotklo aj motoristov, zapričínilo taktiež nárast záujmu o nové doklady. Ešte pred vstúpením zmien do platnosti od 1. apríla sa totiž občania snažili vybaviť čo najviac úradných úkonov s využitím starých, nižších cien. Pred 2 mesiacmi zdraželi aj tabuľky ŠPZ či napríklad poplatok za vydanie vodičského preukazu. Ten stojí 10 eur namiesto pôvodných 6,50 eura.

Už tradične pred letom nastáva nárast záujmu o vydanie cestovných dokladov. Ak sa chystáte na dovolenku napríklad do autom, a to najmä do krajín, kde nestačí občiansky preukaz, odporúčame požiadať o vydanie nového cestovného dokladu s čo najväčším predstihom.

Aj vodičské preukazy v minulosti viackrát spôsobili nápor na zložky štátu zodpovedné za výrobu a ich vydávanie. Príkladom bol koniec platnosti ružových vodičských preukazov na konci minulého roka, ktoré mali mať pôvodne neobmedzenú časovú platnosť.

Zdroj: TVnoviny.sk