Baterkáreň vytvára tlak na stavbu ciest na juhu SR

Dopravná situácia v mestách ako Nové Zámky či Šurany nie je dobrá. Cestná infraštruktúra nestačí, diaľnice vedú na Slovensku cez iné mestá. Obe spomínané nemajú stále dobudované obchvaty, ktoré by potrebovali na odklonenie tranzitnej dopravy preč z miest.

Šurany však majú výhodu – obchvat možno postavia pod tlakom toho, že tu je plánovaná výstavba novej baterkárne pre elektromobily a taktiež priemyselný park.

Štát zdôrazňuje, že sa chce naďalej sústrediť na kľúčové diaľnice, ktoré sú na Slovensku už tradičnou TOP témou: ide o chýbajúce úseky D1, D3 a R4. Slovensko taktiež musí myslieť na to, že sa zaviazalo vybudovať cestnú infraštruktúru v rámci transeurópskej dopravnej siete a sem Nové Zámky ani Šurany nepatria.

Obchvat mesta Šurany bude cesta II. triedy

Na druhej strane, ministerstvo dopravy priznáva, že baterkáreň v Šuranoch môže posunúť obchvat tohto mesta vyššie na zoznam priorít. Spolu s obchvatom, ktorý bude cestou II. triedy, obyvatelia a mesto žiadajú urýchliť dostavbu rýchlostnej cesty R7.

Obchvat mesta Šurany je aj súčasťou memoranda, ktoré podpísali spolu so štátnou firmou MH Invest aj ministerstvá dopravy a hospodárstva, Nitriansky samosprávny kraj. Investorom zodpovedným za priemyselný park je práve MH Invest a táto firma sa má na základe memoranda venovať štúdii uskutočniteľnosti pre obchvat, posudzovaniu vplyvov na životné prostredie EIA, projektovej dokumentácii a ďalším povoleniam.

Zdroj: MY Nové Zámky