Plug-in hybridy nebudú mať zelené ŠPZ

Konflikt ohľadom plug-in hybridov si zažila aj slovenská polícia. Ak dáme bokom politický kontext, témou bola práve prevádzka plug-in hybridov a fakt, že policajti s nimi jazdili často v nenabitom stave, pretože sa buď nestíhali nabíjať, alebo chýbala potrebná infraštruktúra. Nech už to bolo akokoľvek, štát sa rozhodol, že chce po novom prideľovať tabuľky EČV na základe nového kľúča.

Aj naďalej bude platiť, že elektromobily dostanú zelené ŠPZ. Tie sú mimochodom najlepším rozpoznávacím ukazovateľom napríklad aj čo sa týka výhod doma i v zahraničí pre autá s ekologickou prevádzkou. Novelizovaný zákon o cestnej premávke upravuje podmienky len pre plug-in hybridy. Výhoda zelených EČV tak zostane v platnosti aj pre autá s vodíkovým pohonom.

Zaujímavosťou je, že podobné zmeny zavádza aj náš južný sused Maďarsko, upozornil portál Autoviny.sk. Aj na úrovni štátov tak čoraz viac dochádza k rozdeleniu áut na tie, ktoré majú bezemisnú prevádzku za každých okolností a ostatné, ktoré môžu byť ekologické, no nemusí to tak byť vždy.

Konkrétne slovenské zmeny majú platiť od júla 2025. Aktuálne zisťujeme, či budú musieť už zaregistrované plug-in hybridy na Slovensku vymeniť tabuľky ŠPZ.

Slovenské EČV: Nový druh tabuliek

Ďalšou zo zmien mať byť ešte prísnejšie zakázanie a vymedzenie sa voči propagácii extrémistických hnutí či vulgárnych slov prostredníctvom tabuliek EČV.

Zaujme aj iná novinka: Prevozné ŠPZ začínajúce na písmeno C, ako aj EČV s písmenom M budú vydávané v takzvanej jednorazovej podobe. Budú mať vyznačený dátum platnosti, čo má uľahčiť situáciu tak motoristom, ako aj predávajúcim a podnikateľkom oprávneným na ich sprostredkovanie.

Zdroj: slov-lex.skAutoviny.skDaily News Hungary