Čo znamená značka s autom a bodkami?

Ak necestujete len po slovenských cestách, oplatí sa vám oboznámiť sa s dopravným značením a rozdielmi naprieč krajinami. Obľúbenou dovolenkovou destináciou je Španielsko, kam aj toto leto zavíta i mnoho Slovákov.

Ak si inštinktívne myslíte, že vyššie vyobrazená dopravná značka slúži ako výstraha napríklad voči ceste so štrkom či inak rizikovému terénu, mýlite sa. Význam tohto symbolu v cestnej premávke je úplne iný: Motoristov informuje o takzvanej nízkoemisnej zóne platnej v danom mieste.

Oblasti tohto typu zaviedli v Španielsku na základe zákona o klimatickej zmene a energetickej transformácii. Smernice uvádzajú, že zóny vznikajú v španielskych mestách a obciach s viac ako 50 000 obyvateľmi. Priamo v nich samosprávy obmedzujú vjazd áut a možnosti parkovania. Zámerom je zlepšenie kvality ovzdušia v mestách a zníženie emisií.

Vodič môže vstúpiť do španielskych nízkoemisných zón, napríklad v Barcelone alebo Madride, ak má emisnú, resp. ekologickú plaketu. Bez nej hrozí pokuta 200 eur. Naopak zakázané sú niektoré staré benzínové aj dieselové autá.

Nálepka "eco sticker" pre vybrané vozidlá v Španielsku, ktoré splnia predpísané emisné normy.

Zákaz áut v mestách? Minimálne tie staršie to majú stále ťažšie

Viacero krajín EÚ (Slovensko medzi ne nateraz nepatrí) vytvorilo svoje vlastné ekologické nálepky pre klasifikáciu (nielen) osobných vozidiel na základe úrovní emisií. V Španielsku sa emisné plakety podľa medializovaných informácií neudeľujú vozidlám registrovaným v zahraničí.

Ak máte auto NEprihlásené v Španielsku, no disponujete inou ekologickou plaketou (Slováci najčastejšie tou z Nemecka), v niektorých mestách by vám ju mohli uznať, inde bude potrebná online registrácia. Pravidlá v španielskych mestách sa líšia, tému ekologickej plakety pre Španielsko z nášho pohľadu prakticky a prehľadne spracoval najväčší nemecký motoristický klub ADAC.

Isté je však jedno: Staršie autá to majú v mestách s pribúdajúcimi zákazmi čoraz ťažšie, a to nielen v južnej Európe.

Zdroj: Radio Eska, autofacil.es