Európska energetická kríza sa skončila, signalizuje šéf Shell

Ceny komodít ako ropa, plyn či elektriny klesli a vracajú sa sa na úroveň pred ukrajinskou vojnou, poznamenáva Wael Sawan, šéf koncernu Shell. Energetická kríza v Európe je tak podľa neho konečne zažehnaná, uviedol. Nielen trhové ceny, ale aj volatilita sa vraj posúvajú k úrovni pred rozsiahlou ruskou inváziou na Ukrajinu vo februári 2022.

„V tomto štvrťroku sme videli, že naprieč celým energetickým ekosystémom - možno viac ako v ktoromkoľvek z posledných období - sa vraciame späť k normalizovanej úrovni cien a marží, ktorá bola pred rokom 2022,“ povedal Wael Sawan v rozhovore pre Financial Times.

Sawan pri svojom nástupe do funkcie šéfa koncernu v januári 2023 prisľúbil, že firmu zoštíhli a zameria Shell na hlavnú biznisovú činnosť.

Konsolidácia zelených projektov

Šéf ropného giganta dnes stále zdôrazňuje, že spoločnosť sa pripravuje na neľahkú cestu energetickej transformácie. Hovorí o nej ako nesúrodom a nestálom prechode, zjavne tým okrem iného naráža na očakávaný odklon motoristov od spaľovacích motorov v prospech elektromobilov.

Firma Shell nedávno stopla práce na rafinérii pre výrobu biopalív v Rotterdame. Sawan dodáva, že zároveň prijali investičné rozhodnutie o veľkom projekte zachytávania uhlíka v Kanade a o novom zelenom vodíkovom elektrolyzéri v Nemecku.

Zdroj: Financial Times / foto: cz.depositphotos.com