Jazda bez vodičského preukazu... alebo nie?

Motorista Corey Harris z amerického Michiganu sa stal internetovou hviezdou, keď sa virtuálne cez internet pripojil na súdne pojednávanie. Konalo sa kvôli jazde bez vodičáku a skončil vo väzení. Prakticky okamžite sa prevalilo, že nemá vodičský preukaz a on napriek tomu rovno počas súdneho pojednávania šoféroval a mal ešte aj zapnutú kameru.

Nasledovalo ďalšie prekvapenie: Malo ísť o administratívnu chybu, ako informovali viaceré médiá. To však nie je pravda. V skutočnosti vôbec nikdy nemal vodičák.

Sudca zostal zaskočený, keď ho videl za volantom počas toho, ako sa cez aplikáciu Zoom pripojil do virtuálnej súdnej miestnosti. Vzhľadom na ďalšie okolnosti súd okamžite nariadil, že muž ide do väzenia.



Zakázali mu šoférovať za nezaplatené výživné

Pôvodne sa hovorilo o tom, že Harrisovi mal byť vodičák údajne vrátený už pred viac ako dvoma rokmi, no tento záznam sa nikdy neobjavil v jeho spise. Dôvodom mala byť administratívna chyba. Vodičský preukaz mu mal byť zadržaný ešte v roku 2010 za nezaplatené výživné na dieťa, ale súd toto opatrenie zrušil ešte v januári 2022.

Tu však treba dať veci na pravú mieru - súd mu predtým ani nezadržal vodičák, ani mu ho nevrátil. V právnej rovine išlo len o vydaný zákaz šoférovať na území daného štátu USA, nie priamo o zadržanie vodičáku.

Harrisovi nepomohli ani výhovorky. Motorista prízvukoval vo videu sudcovi, že išiel k lekárovi. Dôvodom mal byť zhoršujúci sa zdravotný stav jeho manželky. „Čo som si myslel? Rozmýšľal som nad tým, ako zabezpečím zdravotnícku pomoc pre moju manželku,“ zareagoval neskôr Harris.

Zdroj: Fox2Detroit