Prieskum o zákaze spaľovacích motorov od roku 2035

Vzhľadom na pokles záujmu motoristov o elektromobily vo viacerých krajinách sa v súčasnosti už aj mnohí výrobcovia áut opatrne vzďaľujú od cieľa mať najneskôr o desať rokov v ponuke iba autá na elektrický pohon. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová je, zdá sa, stále neoblomná.

Na druhej strane, reprezentatívny prieskum medzi majiteľmi áut v Nemecku ukazuje, že veľká väčšina je proti. Zákaz spaľovacích motorov by úplne zrušilo 44 percent opýtaných majiteľov áut. Navyše, viac ako štvrtina (26 percent) by ho aspoň odložila na neskorší dátum po roku 2035.

Len 17 percent opýtaných bolo za zachovanie zákazu spaľovacích motorov bez zmeny od roku 2035. Iba 7 percent chce zakázať nové klasické autá ešte skôr ako v roku 2035.

Čím nižší plat, tým viac proti zákazu spaľovákov

Približne šesť percent motoristov sa nevedelo rozhodnúť a ako odpoveď zvolili „neviem“. Reprezentatívny prieskum medzi 1 008 vodičmi, ktorý si objednal nemecký portál AutoScout24, prináša ďalšie zaujímavé poznatky: Výsledok ukazuje, že ženy a muži majú na túto tému vo veľkej miere rovnaké názory.

Iná situácia je pri veku ako socio-demografickom faktore: čím starší boli účastníci prieskumu, tým silnejšie odmietali zákaz spaľovacích motorov. Takmer polovica (49 percent) ľudí nad 40 rokov by chcela zákaz úplne zastaviť. Pri opýtaných mladších ako 30 rokov bola takmer štvrtina (24 percent) za to, aby sa nariadenie EÚ od roku 2035 uplatňovalo bez zmeny. Aj veľa ľudí do 40 rokov, konkrétne okolo 30 percent, sa však domnieva, že odklad ákazu je dobrý nápad.

Respondenti mali odlišné názory aj na základe príjmu. Úplné zrušenie regulácie EÚ o zákaze nových áut so spaľovacími motormi má popularitu najmä u ľudí, ktorí zarábajú málo. Jeden z hlavných dôvodov je jasný: Elektromobily sú stále zhruba o tretinu drahšie ako tradičné autá.

Inak povedané, elektromobily musia ešte omnoho výraznejšie zlacnieť, aby zákaz spaľovacích motorov podporovalo čo najviac ľudí.

Zdroj: Bild.de / foto: cz.depositphotos.com