Semafory možno skončia úplne. Presadia sa autónomne autá?

Štúdia publikovaná výskumným tímom ukázala, že štvrtá (biela) farba na semaforoch - spolu s klasickou zelenou, oranžovou a červenou - by pomohla zlepšiť plynulosť dopravy nielen pre autonómne vozidlá, ale aj pre vozidlá riadené ľuďmi. Ali Hajbabaie, spoluautorka štúdie, vysvetlila, že čím viac autonómnych vozidiel bude na cestách, tým efektívnejšie budú autá prechádzať cez križovatky. Nový systém by vraj mohol zlepšiť plynulosť premávky až o 25 %.

"Jedno vozidlo vedie tri ďalšie autá, ktoré ho nasledujú, a toto vozidlo komunikuje s inými autonómnymi autami a tiež s riadiacou jednotkou dopravy, aby sa bezpečne vykonal prejazd celej skupiny vozidiel cez križovatku,” povedala Hajbabaie.

 

Štvrté (biele) svetlo na semafore by bolo určené pre ľudmi riadené autá, ktoré by nasledovali autonómne vozidlo pred nimi. „Naše výsledky ukazujú, že nielenže dochádza k skráteniu času prejazdu križovatkou pre autonómne vozidlá, ale aj pre autá riadené ľuďmi. Zároveň sa znižuje čas čakania pre chodcov, ktorí chcú prejsť cez križovatku,” dodala Hajbabaie.

Pokuta za jazdu na červenú prestane existovať?

Výskum tiež ukázal, že tento systém vedie k zníženiu počtu nehôd. Hajbabaie dokonca naznačila, že v budúcnosti by sme sa mohli dočkať zániku zelených svetiel. Nejde však len o zelenú farbu na semafore. Výskumníci idú ešte ďalej.

„Ako budú križovatky vyzerať o 20, 30, 40 rokov, keď budú všetky autá autonómne? Myslíme si, že semafory pravdepodobne už nebudú potrebné,” skonštatovala Hajbabaie. To by znamenalo, že by skončila aj pokuta za jazdu na červenú, tak ako ju poznáme dnes.

Ďalším krokom pre výskumníkov bude testovanie tohto konceptu v reálnych podmienkach. Podľa Hajbabaie je však tento nový systém stále výrazne vzdialený od reálneho využitia a bude trvať roky, kým sa vo väčšom uplatní v praxi.

Zdroj: wral.com / foto: cz.depositphotos.com