Jazda bez diaľničnej známky je v Maďarsku drahá

V Maďarsku čaká motoristov zmena. Ak vozidlo pri kontrole nebude mať platnú diaľničnú nálepku, bude vlastník, resp. prevádzkovateľ auta povinný zaplatiť náhradný poplatok za nelegálne používanie ciest v súlade s kategóriou vozidla. Zaujíma vás, aká bude výška náhradného poplatku?

Aktuálne je v prípade bežných osobných áut náhradný poplatok stanovený vo výške 25 770 forintov (65 eur) pre platby uskutočnené do 60 dní a 88 750 forintov (224 eur) pre platby uskutočnené po 60 dňoch.

Od januára 2025 sa tieto sumy zvýšia nasledovne: na 26 640 forintov (67 eur), ak zaplatíte do 60 dní a druhá úroveň 91 780 forintov (232 eur) sa bude vzťahovať na vodičov, ktorí sa omeškajú s platbou. Ide o zvýšenie na úrovni 3,4 percenta.

Podľa maďarských pravidiel sa zmeny cien tamojších diaľničných známok a poplatkov na ďalší rok vždy počítajú na základe inflácie medzi januárom a augustom. Vidno teda, že obdobie inflácie naďalej trvá, hoci číslo 3,4 percenta je výrazne vzdialené od najhorších inflačných ukazovateľov uplynulých rokov.

Zdroj: ungarnheute.de