Na Slovensku platí prísny zákaz konzumácie alkoholu pred usadnutím si za volant. O užívaní omamných látok a riadení vozidla ani nehovoriac. V Nemecku majú na tieto dve veci úplne iný pohľad. Povolená hladina alkoholu za volantom je v krajine 0,5 ‰ pre skúsených vodičov. Pre nováčikov za volantom, ktorí majú vodičský preukaz menej ako 2 roky alebo ich vek nepresiahol 21 rokov je tolerancia nulová! Čo sa týka omamných látok, tak krajina tento rok legalizovala marihuanu na celom svojom území. Prekročenie povoleného limitu hladiny THC v krvi pri šoférovaní sa bude tvrdo trestať.

Marihuana v krajine

Nemecko sa od 1. apríla (áno, skutočne úsmevný dátum pre legalizáciu marihuany) zaradilo medzi celkovo 9 krajín sveta, ktoré povoľujú užívanie marihuany a to nielen pre lekárske účely. Všetky dospelé osoby môžu mať pri sebe 25 gramov “trávy”. Doma môžu uschovávať až 50 gramov a môžu si vypestovať až 3 rastliny. Zaujímavosťou je, že v krajine majú vznikať konopné kluby, kde si užívatelia môžu prísť po svoju legálnu dávku. Povolený limit THC v krvi bol doteraz 1 ng/ml krvi.

policajna kontrola

Aky bude navýšený limit?

Nemecké policajné orgány budú pri kontrolách nahliadať na THC podobne ako na alkohol v krvi. Nový limit je schválený a má prísť do platnosti už tento mesiac. Pri kontrole budete môcť mať vodič maximálne 3,5 ng/ml omamnej látky v krvi, čo odpovedá približne 0,2 ‰ alkoholu. Pozor, nebudete môcť miešať alkohol a marihuanu dohromady! Kvôli rizikám je po užití marihuany úplný zákaz pitia alkoholu.

Nováčikovia na ceste budú mať iné pravidlá aj pri konzumácii tejto omamnej látky. Limit pre túto kategóriu vodičov bude 1,0 ng/ml!

pokuta

Tresty za prekročenie limitu

Prekročenie stanovených limitov sa bude výrazne trestať. Ktokoľvek, kto pri kontrole bude mať 3,5 ng/ml alebo viac, dostane pokutu 500 eur a mesačný zákaz šoférovania. Ak náhodou zabudnete na zákaz miešania alkoholu a marihuany dostanete pokutu 1000 eur a v prípade opakovaného priestupku 3 500 eur. Je to už na zvážení každého, či tieto tresty sú postačujúce pri vystavení účastníkov premávky riziku.

Odborníkom sa to nepáči

Nemecko sa rozhodlo zmeniť limit a povoliť vedenie motorových vozidiel pod vplyvom omamnej látky aj na základe doporučení expertnej skupiny, ktorá tvrdí, že sa bezpečnostná situácia na cestách do stanoveného limitu nezhorší. Avšak podľa mnohých automobilových odborníkov je to nezmysel a legalizáciu marihuany za volantom odsudzujú

Konzumácia marihuany je okrem iného spojená so zníženou koncentráciou a pozornosťou, ako aj s predĺžením reakčného a rozhodovacieho času. To môže mať v cestnej premávke fatálne následky. Odborníci odporúčajú, aby sa preskúmali aj iné meracie metódy než je analýza tekutín v ústnej dutine.

Zdroj: ADAC, depositphotos

SÚHLASILI BY STE S POVOLENÍM THC ZA VOLANTOM NA SLOVENSKU?
  • Áno. ( 13% )

     

  • Nie. ( 83% )

     

  • Je mi to jedno. ( 4% )

     

Odpovedalo 23 ľudí