Viac ako 300 tisíc áut bez PZP. Pomôžu vyššie sankcie?

Situácia na slovenských cestách nie je v poriadku. Vozidiel, ktoré nemajú povinné zmluvné poistenie, je príliš veľa. Zatiaľ čo v krajinách ako Poľsko či Česko má byť podiel takýchto áut okolo 1-1,6 percenta, na Slovensku je to podľa expertov alarmujúcich deväť percent - presné číslo nie je známe, no odhady hovoria o viac ako o 300 tisíc vozidlách!

V minulom roku u nás zapríčinili autá bez PZP až 2 216 škodových udalostí. Z garančného fondu bolo vyplatených necelých 7 miliónov eur. Slovenská kancelária poisťovateľov sa následne dožaduje zaplatenia škody u vinníkov takýchto nehôd, ktorí si na auto nezautvorili poistku.

Dnes platí, že za auto bez PZP vám hrozí pokuta od 16,60 eura až 3 319 eur. V praxi sa však takéto vysoké pokuty na hornej hranici nevyskytujú. Od augusta nastane zmena a bude zaujímavé sledovať, či štátne orgány rozhodnú aj pre najvyššie sankcie. Pokuty budú medzi 50 eurami až sumou 5 tisíc eur. Sankcia za nepoistené vozidlo tak nebude nikdy nižšia ako 50 eur a zastropovaná bude na úrovni stonásobku tejto sumy. Pokutu udelia previnilcom buď policajti priamo na cestách, alebo okresné úrady.

Platnosť PZP si skontrolujete na webe Slovenskej kancelárie poisťovateľov po zadaní EČV. Zabúdlivosť neospravedlňuje - ani ročná cena PZP isto nie je taká vysoká, aby vám to stálo za následné finančné opletačky pri nehodách.

Zdroj: SKPPravda.sk