Neberte to ako dokonalý návod, čo si nachystať pred dlhou cestou. A samotnú prípravu auta je lepšie v mnohých prípadoch prenechať na servis. V tomto článku sa dočítate, čo si so sebou zobrať, aby vám cesta ubehla rýchlejšie, bola pohodlnejšia a tiež... čo by vám nemuselo chýbať na mieste dovolenky.

Autochladnička

Asi najčastejšia vec, ktorú si motoristi kupujú pred dlhšou cestou autom na dovolenku s rodinou. Autochladnička na 12 V vám uchová potraviny a obzvlášť nápoje v chlade a keďže súčasné vozidlá majú 12-voltovú zásuvku aj v batožinovom priestore, nemusíte ťahať kábel až z interiéru. Okrem toho ju môžete napojiť aj na domácich 230 V, to keď sa cestou zastavíte v hoteli a nechcete potraviny vyberať (alebo na izbe nebudete mať ani chladničku).

Cestovný stolík pre deti

Udržať deti v kľude počas celej cesty, to je niekedy nadľudský výkon. S cestovným stolíkom pre deti by sa vám to ale mohlo podariť. Dá sa ľahko zložiť a rozložiť, takže si ho môžete zobrať so sebou aj mimo auta. Ak už ste na ceste, môžete ho rozložiť a váš potomok si na ňom môže kresliť, hrať sa alebo pozerať obrázkove knihy.

Organizér do kufra

Mať poriadok v kufri, to je pre mnohých z nás takmer nemožné. Avšak s takým organizérom sa vám to môže podariť. Ak ho práve nepoužívate, je celkom skladný a rozložíte ho za pár sekúnd. Na čo ho využijete, je na vás. Môžete v ňom mať nástroje, detailingové prípravky či len deky a vankúše odložené na dlhšie cesty.

Odstraňovač hmyzu

Nie je väčších nepriateľov pre milovníkov čistých áut počas dlhších letných ciest, ako rôzny hmyz. Preto je rozumné mať pri sebe odstraňovač hmyzu, ktorý je ideálne aplikovať ihneď po dlhšej ceste či počas nej, aby vám muchy či komáre nestihli hlavne na čelnom skle či svetlách poriadne zaschnúť. Navyše ak necháte ich pozostatky hybernovať na lakovaných častiach týždeň na chorvátskom slnku, môžu pre vás znamenať nenávratné poškodenie laku. Pozor na to. Môžete samozrejme vyskúšať rôzne produkty, dôležité je na ne ale nezabudnúť.

Nosič na bicykle

Chcete na dovolenke aj trocha športovať a neoddychovať len na pláži? Beriete si so sebou bicykel, ale kam s ním, keďže je kufor plný? Potom potrebujete nosič na bicykle na ťažné zariadenie. Jeho jedinou nevýhodou je, že ho dáte len na autá s guľou. (Tu si môžete vybrať nosiče na strechu či kufor). Zvyšok sú už len výhody. Nemáte obmedzený vjazd do podzemných garáži kvôli výške a zásadne sa nezvyšuje ani spotreba. Nosiče majú navyše dodatočné koncové svetlá a môžete si tiež vybaviť tretie EČV, aby ste nemuseli pri jeho nasadzovaní dávať dole to z kufra. Len si dávajte pozor na maximálnu povolenú hmotnosť, ktorou môžete ťažné zariadenie zaťažiť. Túto informáciu si pre istotu najskôr overte.

zdroj: pripravené v spolupráci s LKQ SK (Auto Kelly)