Pozor pri kúpe jazdeného auta cez inzerát

Mnoho ľudí po koronakríze nie je v najlepšej finančnej situácii, a niektorí sa v snahe rýchlo získať peniaze rozhodnú predať svoje auto, často so skrytými vadami. Na internete sa dokonca objavujú inzeráty na neexistujúce vozidlá. Každý rok pribúdajú na rôznych stránkach desaťtisíce inzerátov na predaj jazdených vozidiel, a medzi nimi sa bohužiaľ nachádzajú aj podvodné ponuky. Tieto podvody sa zameriavajú na vylákanie peňazí od ľudí cez falošné inzeráty, kde vozidlo nie je technicky alebo právne v poriadku.  

Trend falošných inzerátov ponúkajúcich autá pokračuje. Stále existujú ľudia, ktorí podvodníkom naletia, napriek tomu, že sú dostupné rôzne varovania a informácie. Títo podvodníci často zasielajú potenciálnym kupcom falšované doklady, vytvárajú falošné webové stránky a profily na sociálnych sieťach, aby pôsobili dôveryhodne,“ varuje Petr Vaněček, spoločný generálny riaditeľ autocentier AAA AUTO a Mototechna.

 

Podvody s autami sú čoraz prepracovanejšie

Kúpa auta cez inzerát od súkromnej osoby môže byť klamnou zásterkou, za ktorou sa často skrývajú podvodníci. Na rozdiel od toho, veľké autobazáre investujú veľa prostriedkov do preverovania vozidiel a disponujú skúseným personálom. „Základnými kontrolami, ktoré profesionálni predajcovia vykonávajú, sú preverenie, či vozidlo nie je odcudzené, a kontrola pravosti VIN kódu. Na ulici, v strese a bez potrebného vybavenia takéto overenie nie je možné urobiť. Pri kúpe auta cez inzerát od súkromníka alebo z malého autobazáru vám hrozí, že si kúpite auto, ktoré bolo súčasťou kriminálnej činnosti. Medzi predajcami totiž často pôsobia podvodníci napojení na medzinárodné gangy zlodejov áut. Polícia však nebude brať ohľad na to, že ste o tomto nevedeli, a takéto vozidlo vám okamžite zabaví. Mnohým motoristom auto policajti zhabú až v zahraničí, napríklad počas cesty na dovolenku, a často skončia aj niekoľko dní v policajnej cele. Bezpečnejšou voľbou je preto nákup v kamennom autobazáre, ktorý dobre pozná triky podvodníkov a vozidlá od nich nevykúpi,“ vysvetľuje Karolína Topolová, generálna riaditeľka siete autocentier AAA AUTO.

Riziká dovozu áut zo zahraničia

Odborníci dôrazne varujú pred nákupom áut z dovozu, keďže práve dovezené jazdené autá sú často spojené s rôznymi podvodmi. Medzi najčastejšie praktiky patrí pretáčanie tachometrov, falšovanie roku výroby, zatajovanie vážnych havárií a neodborné opravy, alebo dokonca predaj vytopených vozidiel. Desiatky malých dovozcov, ktorí sa kedysi živili importom lacných áut zo Západu, sa dnes snažia prežiť, pretože už nemôžu konkurovať cenou ani kvalitou. To ich vedie k častejším trikom a podvodom, vrátane podvodov s DPH.

Podozrivo lacné luxusné autá z dovozu často nemajú zaplatené DPH, čo vedie k tomu, že ich finančná správa zabaví, a nový majiteľ tak prichádza o vozidlo. Napríklad tento rok na jar Finančná správa SR počas akcie s názvom LOTUS, zameranej na nepoctivých dovozcov ojazdených áut, zabavila autá a nehnuteľnosti v hodnote 4 miliónov eur. Tieto tzv. "karuselové podvody" s DPH sa týkajú predovšetkým luxusných áut predávaných za dumpingové ceny.

V prípade zahraničných áut je ťažšie overiť ich históriu, čo môže kupujúceho vystaviť riziku väčších nákladov na opravy alebo dokonca bezpečnostným a zdravotným hrozbám v prípade havárie spôsobenej zlým technickým stavom vozidla. V porovnaní s autami predávanými na domácom trhu sú tie slovenské v lepšom technickom stave a predávajú sa za výhodnejších podmienok. Trend sa dokonca obrátil a dopyt po slovenských vozidlách v zahraničí vzrástol,“ vysvetľuje Karolína Topolová.

Stočené kilometre sú stále problém

V našich končinách sa stále vyskytuje veľké množstvo áut so stočeným tachometrom, pričom najčastejšie sa to týka dovážaných vozidiel zo zahraničia. Manipuláciu s tachometrom je možné rozpoznať aj voľným okom, napríklad ak sú pod sklom prístrojovej dosky viditeľné odtlačky prstov alebo iné nečistoty. Dôležitým nástrojom na odhalenie stočených kilometrov sú internetové databázy, kde vám stačí zadať VIN kód. Systém nielenže skontroluje počet najazdených kilometrov, ale poskytne aj informácie o tom, či auto nebolo kradnuté alebo či nie je majetkom leasingovej spoločnosti.

Stav najazdených kilometrov kontrolujeme veľmi dôkladne, nespoliehame sa len na údaje z ODO-PASSu. Overujeme záznamy z tretích strán, aby sme zistili, či existuje podozrenie na neoprávnenú manipuláciu. Navyše disponujeme vlastnou databázou obsahujúcou približne 1,5 milióna vozidiel predaných od roku 1992, ako aj niekoľkými miliónmi záznamov o autách, ktoré prešli naším výkupom, ale obchod sa neuskutočnil. Neustále tiež sledujeme inzeráty na ojazdené autá v západnej a strednej Európe a sledujeme, ako sa mení ich počet najazdených kilometrov po dovoze na Slovensko. Súkromní predajcovia alebo menšie autobazáre tieto možnosti nemajú,“ vysvetľuje Petr Vaněček.

Kúpa auta v exekúcii môže nemilo prekvapiť

Jedným z vážnych rizík pri kúpe jazdeného auta je, že môže byť v exekúcii. Dlžníci sa často snažia zbaviť auta skôr, než im ho exekútor zhabá. Ak si kúpite takéto auto, môžete prísť nielen o vozidlo, ale aj o peniaze, ktoré ste do jeho kúpy investovali. Praktické skúsenosti ukazujú, že veľa ľudí si pred kúpou vozidlo dostatočne nepreverí. Ak je majiteľ v exekúcii, vozidlo je na dopravnom inšpektoráte zablokované a nedá sa prepísať na nového majiteľa.

Takmer každý týždeň nás kontaktujú ľudia, ktorí sa ocitli v takejto situácii. Bohužiaľ, vozidlo si vopred neoverili a až na dopravnom inšpektoráte im oznámili, že sa nedá prepísať,“ upozorňuje Asociácia overovateľov vozidiel. Ak exekútor vozidlo nedokáže nájsť, môže prísť na rad polícia, ktorá vám auto zadrží. Predísť takýmto problémom môžete tým, že si auto kúpite od veľkého predajcu, ktorý má dostatok skúseností a dokáže podobné praktiky odhaliť.

Pri výkupe automobilov dôkladne kontrolujeme históriu vozidla a vykonávame kontrolu 107 mechanických parametrov na každom aute. Z dôvodu právnych alebo mechanických nedostatkov odmietame až 65 – 70 % ponúkaných vozidiel. Vďaka všetkým týmto kontrolám môžeme zákazníkom garantovať 100 % istotu o pôvode vozidla. V prípade právnej vady vrátime plnú kúpnu cenu. Zároveň všetky automobily vlastníme, takže kupujúci sa nemusia obávať, že nebudú mať na koho sa obrátiť v prípade reklamácie,“ dodáva Petr Vaněček.

zdroj: AAA Auto