Ejoin je slovenská firma z Dubnice nad Váhom, ktorá konkuruje zabehnutým hráčom v oblasti nabíjania vozidiel, ako je ZSE alebo Greenway. Aktuálne si pripísala jedno prvenstvo a tým je otvorenie nabíjacieho hubu s najvyšším výkonom na Slovensku, presnejšie povedané maximálnym výkonom pre jeden nabíjací bod.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Slovenské top...

Zatiaľ čo ZSE ponúka najvyšší nabíjací výkon 400 kW, pri centrále v Bratislave na Landererovej ulici, tak Ejoin posunul laťku ešte vyššie. V priestoroch OC Korzo v Bratislave na Pestovateľskej ulici včera otvoril nabíjacie miesto, ktorý ponúkne maximálny výkon až do 600 kW. Celkový výkon hubu však nie je rekordný. Ten je na úrovni 720 kW. Napríklad spomínané ZSE na Landererovej má celkovo až 1000 kW. I keď aktuálne neexistuje sériové vozidlo, ktoré by ste si mohli nabiť s takýmto výkonom, na prezentácii sme dosiahli výkon viac ako 400 kilowattov.

Nabíjanie môžete zaplatiť veľmi jednoducho, aj pomocou platobnej karty. Pri otváraní tohto hubu nám zástupcovia prezradili, že na začiatku bude nabíjanie vysokým výkonom dostupné za akciovú cenu len 34 centov za kWh.

Slávnostného otvorenia a prestrihnutia pásky sa zúčastnil Peter Sagan, ktorý na miesto dorazil v Tesle Cybertruck. Aj keď tá by mala dosahovať maximálny nabíjací výkon do 350 kW, na pár sekúnd sa objavil údaj prekračujúci hodnotu 400 kW (presnejšie povedané okolo 405 kW). Následne sa dlhšiu dobu držal okolo 300 až 320 kW, čo je stále vynikajúca hodnota.

Zaujímavé detaily na Tesle Cybertruck. Aby ste ju mohli v Európe registrovať, ostré hrany musia byť efektne "zjemnené".

Späť však k nabíjaciemu miestu. Nájdete na ňom celkovo 3 stojany, ktoré majú 2 nabíjacie káble, teda je tu 6 bodov, z ktorých 2 dokážu nabíjať výkonom 600 kW (samozrejme nie naraz). Nabíjacia stanica je aktuálne v testovacej fáze a pre verejnosť ju plánujú otvoriť na začiatku októbra. „Vnútornosti“ nabíjacej stanice musia byť chladené kvapalinou.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Nabíjanie je možné ovládať pomocou aplikácie, naskenovaním QR kódu alebo jednoducho aj platobnou kartou. K dispozícii je tiež miestnosť na posedenie či konzumáciu jedla a nápojov, keďže sa však hub nachádza v priestoroch obchodného centra a v tesnej blízkosti Ikei, asi budú kroky majiteľov smerovať skôr tam. Premýšľame len, prečo takéto výkonné nabíjacie body nestavajú pri diaľniciach a cestách, kde by vysokorýchlostné nabíjanie dávalo väčší zmysel, ako v meste, kde sa bude nabíjať skôr v domácich podmienkach. Snáď budú preto takto výkonné nabíjačky pribúdať aj pri hlavných diaľničných ťahoch.

Nabíjačka má kvapalinou chladené "vnútornosti".

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov