Škoda Scala prišla ako nepriamy nástupca nenáročnej Škody Rapid. Tá bola určená pre tých, ktorým dožívala Octavia prvej generácie, Fabia im bola malá a Octavia už naopak drahá. Scala dorazila s modernejšími prvkami výbavy, preto by niekto mohol namietať, že je potom zbytočne drahá. Avšak na to všetko, čo ponúkne, vás skôr prekvapí.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Scala na rozdiel od Rapidu nebola už dostupná vo verzii liftback, vychádzala tak z Rapidu Spaceback, ktorý bol podľa mňa využiteľnejší a pre mnohých aj krajší. Scala tak mimoriadne dobre pristupuje k miestu v kufri, o tom ale neskôr.

Keďže sa v ponuke objavila modernizovaná verzia tohto modelu, do rúk sa mi na týždeň dostala práve táto verzia. Najvýraznejšou zmenou sú jednoznačne predné svetlá. Miesto donedávna takmer trojuholníkové tvary nahradili viacuholníky. Zmenil sa aj tvar, respektíve umiestnenie denných LED, ktoré sú tentokrát oddelené a časť svieti v hornej a časť v dolnej polovici svetiel.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Vďaka za tie svetlá

Najvýraznejšou zmenou je však rozšírenie ponuky vylepšených svetiel s takzvanou funkciou matrix, teda vyrezávaním svetelného lúča v diaľkovom režime. Už som tieto nové svetlá obdivoval a vyzdvihoval v nedávno testovanom faceliftovanom VW T-Cross a rovnaká technika sa teraz dostala aj do Scaly. A to je len dobre. Kade chodím, tam tieto svetlá len chválim.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Áno, ich maximálny výkon je v porovnaní so svetlami Mercedesu či BMW slabší, ale len nepatrne a niekto si to možno ani nevšimne. Naopak, funkcia vyrezávania funguje tak brilantne, rýchlo a perfektne, že som každú nočnú jazdu šiel s úžasom na tvári. Tak rýchlo a precízne orezané protiidúce auto, to som jednoducho nezažil ani v lacnejších BMW a Mercedesoch. Ak si ešte uvedomíme, do ktorej triedy Scala patrí, tak klobúk dole. Budem sa opakovať, že týmto trafil koncern VW klinec po hlavičke a som rád, že techniku sprístupnil aj pre ďalšie značky. Mimochodom, už v základe máte diódové svetlá.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Ideálny kompromis

Na test som mal verziu so 17-palcovými diskami a to je presne kombinácia, do ktorej by som išiel aj ja. Aj keď vzadu pracuje len jednoduchá torzná priečka s vlečenými ramenami, s pneumatikami 205/50 R17 to nebude až tak markantne bolieť, aj keď prejdete cez väčšiu priečnu nerovnosť. K nízkej stavbe auta a veľmi ľahkému motoru vpredu ani nevadilo, že sedemnástky sú kombinované so šírkou pneumatík „len“ 205 mm.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Teda možno vadilo, pretože som sa pristihol pri tom, že som sa snažil nájsť limit podvozka a vďaka vyššie spomenutým vlastnostiam sa hranica objavovala oveľa neskôr, ako by ste si mohli myslieť. O týždeň neskôr som jazdil v Kamiqu s rovnakým pneumatikami a dojmy z tohto auta sa dozviete v ďalšom teste. V tomto prípade však teda dodám, že tento rozmer gúm je ideál medzi komfortom, dizajnom a jazdnými vlastnosťami. Opäť palec hore.

Simply Clever riešenia tu nesmú chýbať.

Obrovskou výhodou je aj priestor v kufri pre rezervné koleso. Áno, musíte si ju prikúpiť, ale nie je vôbec drahá a môže vás zachrániť v tej najhoršej situácii. Vždy to každému pri kúpe auta pripomínam, kým máte tú možnosť, kupujte si ju.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Vnútri všetko po starom

Interiér prešiel tiež niekoľkými zmenami, displej pred vodičom však nemá prakticky žiadne vylepšenia. Môžete ho konfigurovať, nastaviť si zobrazenie navigácie, ale len v prípade, ak je vstavaná. Škoda ponúka tiež bezdrôtový CarPlay, jazdil som s ním, avšak navigáciu si môžete zobraziť len na stredovom displeji. To je trocha škoda, pretože veľa majiteľov by radšej využívalo navigáciu z telefónu, ako tú integrovanú.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov

Stredový displej je prakticky nezmenený, obrovskou výhodou je fakt, že v Scale ponechali otočný ovládač hlasitosti rádia. Je to dané tým, že vo výbave nebola spomínaná navigácia s väčším displejom. Ak si za ňu priplatíte, dostanete ovládanie hlasitosti dotykom a pri štarte budete nadávať, ak ste si predtým ponechali hlasitosť rádia veľmi vysoko a teraz vám chvíľku trvá, kým dotykové tlačidlo zareaguje. V tomto prípade ale len otočíte gombíkom a hotovo. Kto by argumentoval ovládaním na volante, tak treba dodať, že kým tam reálne znížite hlasitosť, chvíľku to tiež potrvá.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov

Škoda v každom prípade ponechala ovládanie klimatizácie otočnými gombíkmi. To je dnes chvályhodné, keďže sa často prechádza na dotykové ovládanie. Všetko dôležité si môžete zapnúť gombíkmi, okrem aktivácie samotnej klimatizácie, to musíte cez menu na dotykovej obrazovke. To sa ale dá prežiť.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Táto Scala nemala príplatkový adaptívny tempomat a za to som rád. V Škode sa nedá prepnúť na bežný neadaptívny, mne by preto vadil. Takto som ho využíval skoro vždy. Zamrzel akurát veľmi jednoduchý asistent udržania v pruhu. Ten vás nechá najprv zájsť k stredovej čiare alebo ku krajnici a tam vás bude držať, prípadne vás pošle na druhú stranu. To už funguje lepšie aj v iných automobilkách a v rovnakej kategórii.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Zvyknúť si už treba na pípanie po prekročení rýchlosti, to ale ide vypnúť jedným tlačidlom na volante, rovnako ako aj to udržiavanie v pruhu. Ešte spomeniem zadnú kameru, tá bola adekvátna k tejto triede. Čiže použiteľná aj v noci, ale nebolo to úplne super.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Mimochodom, Scala stále ponúka stmievanie nielen vnútorného, ale aj vonkajšieho vodičovho spätného zrkadla. O tento prvok výbavy prichádzajú skoro všetky lacnejšie modely, tu ho však stále máte a ja som za to rád. V minulosti bol stmievateľný aj spolujazdcov „späťák“, to už ale skončilo dávnejšie aj v luxusnej triede. Potešili tiež vetracie výduchy v strede pre pasažierov vzadu. V tomto segmente to už tiež nie je samozrejmosť.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Pohonnou jednotkou bol asi najtypickejší zástupca v tejto triede, litrový trojvalec naladený na 85 kW (115 koní). Ide o motor EA211 Evo2 (staršie Evo malo 81 kW), ktorý je ešte o čosi novší, ako som mal naposledy v testovanom Kamiqu pred faceliftom. Agregát využíva variabilné ovládanie sacej aj výfukovej vačky, má vstrekovací tlak až 350 barov či turbodúchadlo s variabilnou geometriou lopatiek.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Super spotreba

Novinkou majú byť aj 10-otvorové vstrekovače či katalyzátor spojený s OPF. Konštruktéri zväčšili rozsah využiteľných otáčok maximálneho výkonu i krútiaceho momentu, čím zabezpečili plynulejšiu jazdu a možno aj lepšiu spotrebu. Mne sa v našom trimixe podarilo zajazdiť za 5,2 l/100 km, čo je ešte pod údajmi výrobcu. Ak budete jazdiť po okreskách, nebude problém spraviť priemer okolo 4,5 l/100 km, prípadne ešte menej.

Trojvalec má obrovskú výhodu v zastavanom priestore, medzi nosník a rozvody sa zmestí viac ako len ruka mechanika, ktorý ich bude raz meniť.

S dvojspojkovou sedemstupňovou prevodovkou sa treba naučiť jazdiť, suché spojky v meste nefungujú tak, ako hydrodynamický menič v automatickej prevodovke. Zároveň je v nej nutné do budúcna meniť olej každých 90 tisíc kilometrov a nestáť v kopci príliš dlho so zaradeným režimom D, vtedy je spojka v preklze a trpí. Koho by zaujímali otáčky, tak pri 90 km/h motor „točí“ tesne nad 2000 a pri diaľničnej 130 km/h je to necelých 3000 ot./min. Škoda len, že automobilka neponúka aspoň za príplatok funkciu Autohold, teda aby ste na križovatke nemuseli celý čas stáť na brzde.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Dokáže plachtiť

Výhodou je aj prítomnosť jazdných režimov, teda po prepnutí do Eko som mohol na dlhších úsekoch plachtiť s minimálnou spotrebou a minimálnym spomalením. Napríklad diaľničný zjazd pri Hronskom Beňadiku som dokázal s plachtením využiť tak, že zatiaľ čo hore som mal na tachometri 110 km/h, dole už takmer 135 km/h. To je mimochodom ukážkou mimoriadne dobrej aerodynamiky. Celé ovládanie plachtenia je pritom veľmi vydarené, ak chcete zaradiť kvalt", buď stlačíte brzdu alebo ťuknete do pádla pod volantom a systém ho zaradí. Potom sa len stačí dotknúť plynu, opäť ho pustiť a zas vám auto plachtí. Jednoduché a funkčné. Vďaka sériovej 50-litrovej nádrži nebudete mať problém prejazdiť aj 800 až 900 km na jedno natankovanie.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov

Záver

Škoda Scala je dobrá. Nie dobrá, je to výborné auto, ktoré splní veľkej väčšine motoristov všetko, čo potrebujú. K tomu ponúka výbavu, ktorú sme nedávno poznali len pri luxusnejších značkách. Výhodou je aj to, že si Scalu môžete kúpiť s motorom 1.5 TSI a manuálnou prevodovkou, čo vo Fabii nejde. Okrem pár drobností je to ideálne auto, pri ktorom som sa pristihol, že málokedy potrebujete niečo lepšie. Škoda len tej ceny, ktorá je aj na takto kompaktné auto dosť vysoká, aj keď ja by som si ju vedel konfiguráciou citeľne znížiť. Ale to píšem asi v každom teste.

PLUSY:

+ základné LED svetlá,

+ príplatkové matrix LED svetlomety,

+ skvelo odladený podvozok,

+ dobrý digitálny displej,

+ možnosť mať rezervu,

+ bohatá základná výbava,

+ množstvo príplatkov,

+ super aerodynamika,

+ perfektná spotreba,

+ jednoduché vypnutie asistentov,

+ stmievanie aj vodičovho vonkajšieho zrkadla.

 

     

MÍNUSY:

- chýbajúci autohold,

- asistent držania v pruhu nie je úplne príjemný,
- v ponuke chýba diesel.

Typ karosérie: hatchback
Trieda / kategória: nižšia stredná
Vonkajšie rozmery: 4362 x 1793 x 1471 výška
Druh pohonu: zážihový spaľovací trojvalec
Zdvihový objem (ccm): 999
Počet valcov / ventilov: 3/12
Maximálny výkon (kW / ps): 85 (115)
Maximálny krútiaci moment (Nm): 200
Maximálna rýchlosť (km/h): 202
Zrýchlenie 0 - 100 km/h (s): 10,1
Spotreba mesto/mimo/mix (l/100 km): 5,3 až 5,8 výrobca, TS test 5,2
Prevodovka: sedemstupňová dvojspojková
Pohotovostná hmotnosť (kg): 1237 až 1409
Celková hmotnosť (kg): 1640 až 1709
Pohon: predných kolies
Rozmery kolies: 205/50 R17
Rozchod (p/z), rázvor (mm): 1531 vpredu, 1516 vzadu, 2649 rázvor
Objem nádrže: 50 l
Objem kufra: 467 až 1410 l
Cena ( Euro ): 27 345